Skip to main content

Energietransitie

Energietransitie in Deventer: Standpunten en Ontwikkelingen

De energietransitie is een cruciaal onderwerp in Nederland, en ook binnen de gemeente Deventer wordt hier hard aan gewerkt. Een belangrijk onderdeel van deze transitie is de Regionale Energie Strategie (RES), waarbij elke gemeente heeft aangegeven hoeveel elektriciteit zij wil opwekken met behulp van zon- en windenergie. Deze inspanningen moeten leiden tot concrete plannen voor de realisatie van zonne- en windenergieprojecten.

Zoekgebied voor Windturbines in Deventer

Onlangs heeft de gemeente Deventer een zoekgebied aangewezen voor de plaatsing van windturbines. Helaas is dit besluit genomen zonder de betrokkenheid van de lokale gemeenschap, voornamelijk vanwege de druk die werd uitgeoefend door de naderende deadlines van de Provincie Overijssel.

Invloed van de Provincie Overijssel

De Provincie Overijssel heeft recent twee belangrijke besluiten genomen die van grote invloed zijn op het proces:
1. Clustering van Windturbines: Windturbines mogen alleen nog in clusters van vier worden geplaatst, individuele (solitaire) windturbines zijn niet langer toegestaan.
2. Beperking op Zonneparken: Er worden geen nieuwe zonneparken op landbouwgrond gerealiseerd.

Standpunten van de Belangenvereniging Bathmen (BvB)

De BvB heeft in het gehele proces regelmatig inspraak geleverd en blijft zich inzetten voor de belangen van Bathmen. De belangrijkste standpunten van de BvB zijn als volgt:

  • Noodzaak van de Energietransitie: De BvB erkent de urgentie van de energietransitie. Ook Bathmen moet bijdragen aan deze verandering, en het is belangrijk dat dit niet volgens het ‘not in my backyard’-principe gebeurt.
  • Huidige Bijdragen: Bathmen draagt al bij aan de energietransitie met projecten zoals zonnepanelen op daken van boerderijen, zonneparken, en biogasinstallaties.
  • Beperkte Netcapaciteit: Er moet niet volledig worden gefocust op de productie van elektriciteit, omdat het huidige elektriciteitsnetwerk de komende 10 jaar niet geschikt is voor een aanzienlijke toename in belasting. Meer belasting van het netwerk kan leiden tot storingen en het uitschakelen van zonnepanelen tijdens piekmomenten.
  • Voorkeur voor Alternatieven:
    • Biogas: Uitbreiding van biogasproductie kan relatief snel gerealiseerd worden.
    • Kleine Windmolens: Kleinschalige windmolens op boerderijen kunnen zonder grote impact op het landschap worden geplaatst. De opgewekte energie kan direct op de boerderij worden gebruikt, waardoor het netwerk niet extra wordt belast.
    • Zon op Dak: Er is nog veel potentieel voor zonne-energie op daken, ook op bedrijventerreinen.

Windmolens

De BvB is niet per definitie tegen windmolens, maar stelt wel voorwaarden:

  • Eigendom: Minimaal 51% van het eigendom van de windmolens zou bij de buurt moeten liggen, bij voorkeur volledig. Beslissingen zouden bij de meerderheid van de omwonenden moeten liggen, en financiering zou via fondsen moeten verlopen.
  • Plaatsing: Windmolens moeten minimaal tien keer de tiphoogte verwijderd zijn van bewoning en voldoen aan de normen voor gezondheid en overlastbeperking.
  • Geen Grote Windturbines: De huidige windmolens langs de A1 zijn wat de BvB betreft al groot genoeg.

Voorwaarden en Zoekgebieden

De BvB vindt het onzinnig om een zoekgebied voor windmolens aan te wijzen zonder eerst duidelijke voorwaarden en normen vast te stellen. Eerst moeten de voorwaarden, normen en consequenties worden besproken en vastgesteld, en pas daarna kan worden bepaald waar windmolens geplaatst kunnen worden. Volgens de BvB zou het zoekgebied de gehele gemeente Deventer moeten omvatten.