Eerste stap is gezet voor een geluidsmuur A1 bij Bathmen

woensdag 3 mei 2017 | 21:52 Laatst bijgewerkt: 4-5-2017 | 06:28

In de raadsvergadering in Deventer is vanavond een motie unaniem aangenomen voor het plaatsen van een geluidsbarrière bij Bathmen om geluidsoverlast van de A1 te verminderen.

De Belangen Vereniging Bathmen (BVB) en de partij Gemeentebelang waren al langer bezig met plannen voor een geluidsbarrière. Vanavond zagen zij de unanieme positieve reacties op de plannen.

Hoe is de stemming?

“Wij zijn erg blij en ook trots”, vertelt Erik Stegink van Gemeentebelang. “Met de inzet van bewoners van Bathmen hebben we het college zo ver gekregen om iets aan de geluidsoverlast te doen.”

Bestuursvoorzitter Marlies ter Horst van de BVB is nog terughoudend: “Ik ben niet euforisch, maar dit is wel een eerste stap in de goede richting. Wij vragen al vele jaren aandacht voor dit probleem en het is goed dat we nu een oplossing gaan verzinnen.” Via de website A1Bathmen.nl wordt veel informatie gegeven over het probleem en de mogelijke oplossingen hiervoor.

Bathmen ligt al langer aan de A1, dus waarom gaat de gemeente nu pas over tot actie?

Ter Horst: “De A1 is een rijksweg. En er zijn allemaal regeltjes waar de overheid aan moet voldoen. Zolang er niets verandert aan de situatie, zag de overheid ook geen reden tot actie.”

Die reden is er nu wel, want de overheid is bezig met het verbreden van de A1 tussen Apeldoorn en Azelo. Dat project moet in 2018 klaar zijn. “Door die verbreding van de A1 zal het aantal auto’s en vrachtwagen toenemen”, zegt Ter Horst. “Waardoor er meer lawaai komt. Daarom krijgen wij nu wel groen licht voor een geluidsbarrière.”

Dus concreet: wanneer kunnen inwoners van Bathmen die geluidsmuur verwachten?

Ter Horst: “Daar durf ik echt geen datum aan te verbinden. Maar dat zal niet volgend jaar al zijn, dat kan nog wel even duren. We hebben nu de eerste stap gezet in de goede richting.

Stegink: “Nu moet het college op zoek naar de middelen om dit project te financieren. Ze beginnen eerst met een pilot en daarna zien wij wel verder.”

http://www.rtvoost.nl/nieuws/default.aspx?nid=268155