TV UITZENDING 15 NOVEMBER 21.00 uur NPO 2

Onlangs zijn er in Bathmen televisieopnames gemaakt door KRO-NCRV Brandpunt +, in het kader van het toenemende geluid. In ons geval verkeers (auto en trein)geluid.

De geïnterviewden hebben Bathmen afgeschilderd als een mooi dorp. Helaas met toenemend overlast van verkeer van de A1, maar ook (en vooral) dat een dorp meer is dan geluid alleen: dat het vooral een prachtig mooi dorp is met een mooie gemeenschap. “Er moet heel wat gebeuren, willen we Bathmen verlaten”. Tevens hebben we gesproken over de mogelijke oplossing voor geluidbescherming die Bathmen heeft bedacht (wal met diffractoren). Dat we vorderingen maken met de realisatie, omdat Bathmen positief, constructief overlegt met de diverse overheden.

PERSBERICHT BRANDPUNT+

Brandpunt+ Mag het wat stiller?!

Lawaai is een groot gezondheidsprobleem. Het is de op één na grootste bedreiging voor de volksgezondheid, na luchtvervuiling. Mensen worden ziek van herrie, krijgen hartklachten, stress en kunnen er zelfs aan overlijden. Zonder adequate maatregelen zal geluid in Nederland het grootste milieuprobleem van deze tijd worden.

 

Op de Nederlandse wegen is nog nooit zoveel gereden. Vorig jaar maar liefst 147,6 miljard kilometer, meldde het CBS afgelopen week. Verkeershinder is dan ook nummer 1 als het gaat om geluidsoverlast, gevolgd door vlieg- en treinverkeer.

Serieuze klachten

In onze woonomgeving veroorzaakt dit lawaai vooral slaapverstoring. Zeker een miljoen mensen slaapt minder goed of ligt zelfs wakker door lawaai. En dit kan grote gevolgen hebben voor de gezondheid. Onderzoek van het RIVM laat zien dat dit leidt tot stress en vaak een te hoge bloeddruk. Hierdoor ontwikkelen mensen verschillende vormen van hart- en vaatziekten. Waaraan mensen zelfs overlijden.

Politiek

Er moet wat gebeuren om het verkeerslawaai de kop in te drukken. De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) kwam vorige maand met een rapport  waarin de maximale decibel-geluidswaarden beduidend lager liggen dan die we in Nederland hanteren. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat analyseert de aanbevelingen maar kan nog niet zeggen of ze die gaan invoeren. Voor de Tweede Kamerfractie van GroenLinks is het duidelijk deze WHO richtlijnen moeten gevolgd worden. Ook pleiten ze voor regels die omwonenden beter beschermen tegen geluidsoverlast. Coalitiepartner D66 organiseert binnenkort een ronde tafelgesprek in de Tweede Kamer over geluid en gezondheid. Ze hopen meer inzicht te vergaren om zo tot een aanpak van geluidsreductie te komen.

Oplossingen

In Brandpunt+ zien we dat er in Nederland oplossingen bedacht en toegepast worden. Zo wordt er getest met stiller asfalt, met de diffractor, een Nederlandse uitvinding die bestaande geluidsschermen beter moet laten werken en geluiddempende gevelisolatie. Maar is dit genoeg?

 

De reportage ‘Mag het wat stiller?!’ Brandpunt+ donderdag 15 november 21.00 uur NPO 2.